Vyhledávání


16. konference „Přínos metalografie pro řešení výrobních problémů“

Již 16. konference „Přínos metalografie pro řešení výrobních problémů“ proběhla od 3. do 5. září 2024, podobně jako to minulá, v hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních. Konferenci zorganizoval Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. společně s Ústavem materiálového inženýrství Strojní fakulty ČVUT v Praze, Inženýrskou akademií České republiky a Českou společností pro nové materiály a technologie.

 

Konference „Přínos metalografie“, jak už název napovídá, se zabývá řešením praktických výrobních a provozních problémů při využití metalografie (materiálografie) a fraktografie. Na základě dohody se slovenskými partnery se tato akce doplňuje se spíše teoretičtěji zaměřenou konferencí „Metallography“ (která proběhne příští rok).

 
Ústředním tématem bylo, podobně jako v minulých ročnících, uplatnění tradičních i moderních technik a metod zkoumání struktury materiálů při řešení příčin výrobních a provozních vad a havárií strojních dílů a konstrukcí. Hlavními oblastmi byly:
-           Řešení výrobních a provozních problémů metodami materiálografie a fraktografie.
-           Nové techniky a metodiky v metalografii.
-           Uplatnění metalografie v energetice.
-           Metalografie a umělá inteligence.
 
Na akci se sešlo 55 pracovníků z institucí zabývajících se metalografií, dnes již spíše můžeme hovořit o materiálografií. Na konferenci bylo prezentováno 26 přednášek a 7 firemních prezentací (LECO Instrumente Plzeň spol. s r.o., ANAMET s.r.o., Metalco Testing, s.r.o., Olympus, TSI System s.r.o., JD Dvořák, s.r.o., Specion, s.r.o. a Carl Zeiss spol. s r.o.). Odborný program konference lze hodnotit jako velmi dobrý. Svědčila o tom i přítomnost účastníků v přednáškovém sále, přestože během konání konference bylo krásné letní počasí lákající spíše k vycházkám do centra lázní a do okolní nádherné přírody. Vybrané příspěvky budou uveřejněny v časopise vydavatelství Trans Tech Publications Ltd.
 
 
Josef Kasl, VZÚ Plzeň

27. 9. 2024