Vyhledávání


Zprávy z jaderné energetiky

36 – 24  Zprávy z jaderné energetiky a další informace

21. 9. 2024

Obsah
·         Informace z provozu jaderných bloků 
·         Smutná zpráva
·         Česká republika si vybrala Rolls-Royce SMR pro projekt malých reaktorů
·         Korejská vláda podle prezidenta zajistí, aby se dospělo ke smlouvě o Dukovanech
·         Personální změna ve vedení ÚJV Řež
Informace z provozu jaderných bloků  
JE Dukovany
Blok č. 1 odstávka pro výměnu paliva, investice a revize, 35 den, režim 7, palivo vyvezeno z reaktoru
Blok 2. – 4. 100% stabilní provoz
Celková výroba EDU letos 10237 GWh
 
INFORMACE Z JE TEMELÍN
20. 9. 2024. První i druhý blok jsou v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.
Informace o parametrech na 1. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1088 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 4 773 952 MWh
Informace o parametrech na 2. bloku: blok je v provozu, výkon turbogenerátoru – 1086 MWe, výroba elektřiny od začátku roku: 6 322 289 MW
 
Smutná zpráva
Opustil nás Marian Šíp (1952), absolvent PrF UK Bratislava, Začínal na Jaslovských Bohuniciach v oblasti RAO, chemických režimů a paliva. Později jako ředitel pro jadernou bezpečnost a ještě později jako ředitel elektrárny Mochovce. Byl také vládní zmocněnec pro výstavbu EMO a člen představenstva SE.
Věnujte mu tichou vzpomínku, byl to rovný chlap na kterého jsme se mohli spolehnout. Čest jeho památce.
 
Česká republika si vybrala Rolls-Royce SMR pro projekt malých reaktorů
19 září 2024
Česká republika si vybrala britskou firmu Rolls-Royce SMR poté, co posoudila sedm potenciálních dodavatelů technologií pro svůj navrhovaný program malých modulárních reaktorů. Česká republika vybrala pro projekt malých reaktorů Rolls-Royce SMR - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)
 
Korejská vláda podle prezidenta zajistí, aby se dospělo ke smlouvě o Dukovanech
Praha 19. září (ČTK) - Jihokorejský prezident Jun Sok-jol při dnešním jednání v Praze ujistil českého prezidenta Petra Pavla, že se korejská vláda postará o to, aby proces vedoucí k podpisu smlouvy se společností KHNP o stavbě jaderných bloků v Dukovanech byl hladký. Řekl to na tiskové konferenci po jednání.
Jun Sok-jol do Prahy dorazil zhruba dva měsíce poté, co vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanech má postavit jihokorejská KHNP. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by měla být podepsána do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.
Francouzská firma EDF i severoamerická společnost Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle Westinghouse nemá KHNP licenci k nabízené technologii. Spor mezi oběma společnostmi je dlouhodobý, zabývá se jím mezinárodní arbitráž.
Jihokorejský prezident nevyloučil to, že by KHNP a Westinghouse mohly částečně u Dukovan spolupracovat, podobně jako v minulosti ve Spojených arabských emirátech. Westinghouse se tam podílel na části zakázky KHNP při stavbě jaderné elektrárny Barakah. Pavel věří tomu, že spor se vyřeší. Česko je ale podle něj připraveno i na variantu, že by se tak nestalo.
 
Personální změna ve vedení ÚJV Řež
​Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva ÚJV Řež, a. s., bude od 1. 10. 2024 Martin Ruščák, který působil na manažerských pozicích ve Skupině ÚJV již v letech 1993 až 2000 a následně v letech 2011 až 2018 byl ředitelem dceřiné společnosti Centrum výzkumu Řež. V současnosti je poradcem člena představenstva ČEZ, a. s., Tomáše Pleskače, se zaměřením na nové jaderné zdroje, zejména v oblasti rozvoje malých modulárních reaktorů. Personální změna ve vedení ÚJV Řež - ÚJV Řež, a. s. (ujv.cz)
 

25. 9. 2024